Συγκεντρώσαμε τις πιο  συχνές ερωτήσεις που μας κάνουν οι πελάτες μας σχετικά με τις ασφαλίσεις Πυρός και τις απαντάμε εδώ.

?

Πρέπει να ασφαλίσω μόνο το κτήριο ή και τα περιεχόμενα της κατοικίας;

Για την ασφάλιση της κατοικίας σας, μπορείτε να επιλέξετε ότι επιθυμείτε. Μπορείτε να ασφαλίσετε μόνο το κτήριο ή μόνο τα περιεχόμενα ή και τα δύο. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και στην περίπτωση που θέλετε να ασφαλιστεί η κατοικία από σεισμό. Δηλαδή, μπορείτε να έχετε ασφαλισμένα το κτήριο και τα περιεχόμενά του, αλλά από σεισμό να ασφαλίσετε μόνο το κτήριο ή μόνο τα περιεχόμενα. Η πλήρης κάλυψη του κτηρίου και των περιεχομένων του και από σεισμό, αποτελεί μια ολοκληρωμένη ασφάλιση. Η κάλυψη του σεισμού προσφέρεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες μόνο σε κτήρια που είναι κατασκευασμένα μετά το 1960, γιατί τότε άρχισε να εφαρμόζεται στην Ελλάδα ο αντισεισμικός κανονισμός κατασκευής κτηρίων.

Είναι υποχρεωτική η κάλυψη σεισμού;

Η κάλυψη σεισμού είναι υποχρεωτική (από τις τράπεζες) μόνο στην περίπτωση που υπάρχει στεγαστικό δάνειο για την κατοικία.

Σε ποιά αξία πρέπει να ασφαλίσω το κτήριο και σε ποιά τα περιεχόμενα της κατοικίας;

Για να αποφύγετε φαινόμενα υπασφάλισης, το κτήριο της κατοικίας πρέπει να ασφαλίζεται στην αξία ανακατασκευής του. Η αξία ανακατασκευής ποικίλει ανάλογα με το έτος κατασκευής του κτηρίου. Πολλές όμως ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν σε αξία νεόδμητου (σήμερα περίπου- 850 ανά τετραγωνικό μέτρο, μικτά).

Για τα περιεχόμενα ισχύει ένας μέσος όρος ασφαλιζόμενης αξίας που καθορίζεται στα 300 ανά τετραγωνικό μέτρο (μικτά). Ο ασφαλιζόμενος γνωρίζει την αξία των αντικειμένων και του εξοπλισμού που έχει μέσα στην κατοικία του, γι αυτό τις περισσότερες φορές ορίζει ο ίδιος την ασφαλιζόμενη αξία των περιεχομένων της. Και στο περιεχόμενο, πολλές ασφαλιστικές εταιρίες αποζημιώνουν σε αξία καινούργιου.

Τι σημαίνει υπασφάλιση και τι σημαίνει μικτά τετραγωνικά μέτρα;

Όταν ένα κτίριο ασφαλίζεται σε αξία λιγότερη από την αξία ανακατασκευής του (σήμερα περίπου- 850 ανά τετραγωνικό μέτρο), αυτόματα στην περίπτωση μιας ζημιάς λειτουργεί ο λεγόμενος αναλογικός όρος.

Δηλαδή, αν ένα κτήριο αξίζει π.χ. 100.000 και ασφαλιστεί για 50.000 , τότε στην περίπτωση μιας ζημιάς, αξίας π.χ. 20.000 , ο δικαιούχος της ασφάλισης θα εισπράξει το 50 % της ζημιάς (10.000 ). Αυτό γίνεται γιατί το κτήριο είχε ασφαλιστεί για το 50 % της πραγματικής του αξίας.

Μικτά τετραγωνικά μέτρα είναι το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων μιας κατοικίας συμπεριλαμβανομένων των μπαλκονιών (εξώστες) και των κλειστών ημιυπαίθριων χώρων.

Το είδος κατασκευής της κατοικίας παίζει ρόλο στην ασφάλισή της;

Ναι. Διαφορετικά ασφαλίζεται μια κατοικία κατασκευασμένη από ξύλο, σε σχέση με μια κατοικία κατασκευασμένη από μπετόν. Στις περιπτώσεις διαφορετικής κατασκευής από τις συνηθισμένες κατοικίες, οι ασφαλιστικές εταιρίες ζητούν μια προσαύξηση στα ασφάλιστρα.

Παίζει ρόλο εάν η κατοικία που ασφαλίζω είναι μόνιμη ή εξοχική;

Ναι. Αν διαμένετε μόνιμα δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Αν όμως η κατοικία είναι εξοχική πρέπει να το δηλώσετε στην ασφαλιστική εταιρία, ιδίως όταν ζητάτε την κάλυψη της κλοπής. Η ασφαλιστική εταιρία αποφασίζει εάν θα να αναλάβει την ασφάλιση ή όχι και με τι κόστος. Υπάρχουν ασφαλιστικές που ζητούν κάποιες εγγυήσεις από τη μεριά του ασφαλισμένου ή επιβάλλουν ακόμα και πρόσθετο ασφάλιστρο.

Έχω στο σπίτι χρήματα, κοσμήματα αξίας, πιστωτικές κάρτες, έργα τέχνης, ακριβά χαλιά και άλλα αντικείμενα μεγάλης αξίας. Αυτά ασφαλίζονται;

Χρήματα και κοσμήματα, ρολόγια χειρός, αντικείμενα και σκεύη από χρυσό, πολύτιμα και ημιπολύτιμα μέταλλα και λίθοι, επιταγές, αξιόγραφα, χαρτόσημα, γραμματόσημα, σπάνια βιβλία, λογιστικά βιβλία, μετάλλια, συλλογές κάθε είδους, έγγραφα και σχεδιαγράμματα κάθε είδους και χειρόγραφα δεν ασφαλίζονται, εκτός αν έχει συμφωνηθεί διαφορετικά και αναφέρεται ρητά στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Καλλιτεχνήματα, πίνακες ζωγραφικής, έργα τέχνης, αργυρά σκεύη, όπλα, αντίκες, φωτογραφικές μηχανές και κάμερες, αθλητικός εξοπλισμός, χαλιά, μουσικά όργανα, οπτικοακουστικός εξοπλισμός και ηλεκτρονικοί υπολογιστές, πρέπει να περιγράφονται λεπτομερώς (είδος, μάρκα, μοντέλο, αξία αντικειμένου κ.λπ.) στην αίτηση ασφάλισης, ώστε να συμπεριληφθούν στο ασφαλιστήριο συμβόλαιο. Αν δεν περιγράφονται, συνήθως οι ασφαλιστικές εταιρίες τα καλύπτουν αλλά μέχρι κάποιο ορισμένο ποσό. Οι πιστωτικές κάρτες συνήθως καλύπτονται για την περίπτωση που θα χρησιμοποιηθούν από τον διαρρήκτη και μέχρι κάποιο ορισμένο ποσό.